kondor architects

C.S.Ő. Építésziroda Kft.

A Schöffer Múzeum épülete többszöri hozzáépítés-átépítés után nyerte el mai formáját. Az eredeti épület Nicolas Schöffer kinetikus művész lakóháza volt. A jelenlegi épület a modern múzeumi funkciónak kevéssé felel meg, ezért átalakítása szükséges. A múzeum épülete helyi értékvédelem alatt áll.
Az főépület (Szent István király utca felőli) tetőtere jelenleg nincs beépítve, csak az Arany János utcai szárny rendelkezik tetőtérbeépítéssel. A főépület, az oldalsó és a hátsó szárny tetőszerkezete nyeregtető kétállószékes fa fedélszerkezettel. Az udvari épületrész tetőszerkezete rácsostartó. Az épület a főbejárat (Szent István király utca) felől akadálymentesen nem közelíthető meg.
A főbejárat és a főépület padlószintje között 90 cm-es szintkülönbség van.

A tervezési feladat meghatározó eleme, hogy egy olyan modern múzeumteret hozzunk létre, mely megfelel egy korszerű múzeum igényeinek. Az új múzeumépületnek lehetőséget kell adnia állandó illetve időszakos kiállítások megrendezésére, valamint workshop jellegű műhelyfoglalkozások rendezésére is. A jelenlegi beépítettség négy épületből áll, melyekből két épület átjárható, a másik kettő külön-külön az udvarról közelíthető meg. A múzeum jelenleg akadálymentesen nem közelíthető meg, a tervezett épület esetében biztosítani kell az akadálymentes megközelítést, az épületen belüli akadálymentes közlekedést, valamint egy akadálymentes illemhelyet. A meglévő főépület helyi értékvédelem alatt áll, ezért a tervezési koncepció kialakítása során törekedtünk az értékmegőrzésre a történelmi homlokzat helyreállításával. A meglévő épületek közül a főépület egy részét a tervezés során megtartjuk, emeletráépítéssel bővítjük, illetve átalakítjuk, a többi épületrészt elbontjuk.

A négy épületből álló épületegyüttes főépületét szerkezetileg megtartjuk, emeletráépítéssel bővítjük, valamint a földszinti rész alaprajzi felosztását is a korszerű múzeumi igényekhez alakítjuk. Az épület akadálymentes megközelítése a főbejárat felől nem megoldható, az akadálymentes bejutás az udvaron (és így a hátsó utcán) keresztül valósul meg. A bejárat mellett egy Schöffer fényszobor kerül kialakításra. A megmaradó épületrészben kapnak helyet a vizesblokkok, a recepciótér-múzeumshop-workshop tér, valamint egy gardrób is. Az új épületrészben a földszinten egy időszakos kiállításnak, vagy előadásoknak helyet adó tér került kialakításra, az állandó kiállítást pedig az emeleten helyeztük el egy hatalmas légtérben. Nicolas Schöffer kinetikus művész volt, alkotásai nagy teret igényelnek, hogy értelmezhetőek legyenek.
A megmaradó régi épületrész földszintes épület volt, így az emeleti kialakítás teljes egészében új. Az emeleten az állandó kiállításnak helyet adó két kiállítótéren kívül elhelyeztünk egy iroda/tárgyaló termet hozzá tartozó teakonyhával és mosdóval, valamint egy Schöffer videószobát is. A gépészeti helyiség szintén az emeleti részen kapott helyet. Az aszimmetrikus tetőszerkezetet acél kerettartók alkotják. Az épületen belüli akadálymentes közlekedést a lift biztosítja. A régi épületrész vakolt homlokzatú, az új részen szálcement burkolatot terveztünk, mely a lépcső vonalában megszakad, majd a lépcső alatt átfordulva a lépcső korlátjaként folytatódik.
Az udvari homlokzaton hátsó épületrész nyitható felülete fölött ponyvás árnyékolót alakítunk ki, az árnyékoló tartószerkezetét is rejtő előtető elem a kerítés felett folytatódik, majd átfordulva elrejti a szomszéd épület ereszét. A földszinti időszakos kiállítótér/előadótér dupla harmonikaajtaja teljes egészében nyitható az udvar felé. A külső harmonikaajtó a burkolat anyagából (szálcement) van, a belső üvegezett.

A tervezési koncepció alapján a múzeum teljes területe akadálymentesen is használható: az akadálymentes bejárat a hátsó utca felől (Arany János utca) nyílik. Az emeleti kiállítóterek akadálymentes lifttel közelíthetők meg. Az udvari bejáratok, illetve a belső ajtók akadálymentesen vannak kialakítva, a külső ajtók a külső járdaszinttől ~ 1cm-nél nem magasabb belső padlószinttel és küszöbmentesen lettek kialakítva.
Az épületben akadálymentes mosdót alakítottunk ki, a szükséges berendezésekkel felszerelve.