kondor architects

C.S.Ő. Építésziroda Kft.

A telken jelenleg egy szinteltolásos kétszintes épület áll, üres padlástérrel. A telken található két melléképület is. Az egyik egy előregyártott garázsépület ~2,70 x 4,80 méteres befoglalómérettel, nyeregtetővel ez az átalakítási munkálatok során el lesz bontva, el lesz szállítva. A másik melléképület egy pince és a fölötte lévő szinten elhelyezkedő kamra és garázs együtteséből áll. Ezt átalakítjuk, a pince fölötti födémét, ami jelenleg acélgerendák közötti téglabetétes födém, lebontjuk és helyette poroszsüveg boltozatot építünk fölötte vasbeton lemez erősítéssel (statikus leírás szerint). A kamrai traktus alatt monolit vasbeton lemez van, az megmarad. A tetőszerkezet el lesz bontva, és a terv szerinti tetőfelépítmény fog ráépülni, melyre napkollektor és sík tetőablak lesz felszerelve
A családi ház és a pince közötti süllyesztett területen egy acélszerkezetű nyitott tároló áll, amely szintén el lesz bontva.

Tömegkialakítás:
Az főépület jelenleg téglalap kontúrú nyeregtetővel fedett szinteltolásos épület az északnyugati sarkánál kisebb hajlású tetősíkkal, mely a szinteltolás miatt lett felnyitva. Ezt a tetőt a bővítési átalakítási munkálatok során eltávolítjuk, helyette ez az épülettömeg kishajlású (15°-os) sátortetőt kap, nagy eresztúlnyúlással. A tetőtér hasznosíthatósága érdekében faburkolatú térdfalat terveztünk, mely az épületnek egy fölső vizuális lezárósávot ad a tető síkja alatt.

Ehhez az épülettömeghez egy harántirányú új épülettömeget terveztünk, amely a főépület és a melléképület közé ékelődik be. A főépülettől eldilatálva építettük meg az eltérő süllyedésekből adódó épülethibák elkerülése végett. Formálása egy egyszerű geometriai szerkesztésű szabályos tömeg, meg a nappalinál észak felé kiszélesedik, ez a tömeg kishajlású fémlemezfedéses félnyeregtetőt kap. Ennek a tömegnek a meghatározó eleme a belső kandalló és a kültéri sütő közös kéménye, amely kőburkolatot kap.
A meglévő melléképületet is használhatóbbá szeretnénk tenni, s tömegformálásával belekomponáljuk a főépület tömegébe. Ez a tömeg is téglalap alaprajzú magastetős tömeg lesz, tetője a délre lesz tájolva, a nagyobb hajlásszögű tetősík a nap energiáját fogja föl napelemek segítségével, a kishajlású tetősík pedig a főépület bővítésére reagál.
A tetők továbbnyújtásával jönnek létre a teraszok és a közlekedő részek lefedései, melyek fa szerkezetű pergolák, a déli terasznál polikarbonát fedéssel, és sűrű (kb 50 cm tengelytávolságú) árnyékoló lamellákból épülnek föl.
Az új tömegformálás eredménye a melléképület és a főépület között létrejövő széltől védett átrium, mely a pince bejáratát képezi.

Funkcionális elrendezés:
Az épület funkcionális elrendezése a főépületben jelentősen nem változik. Leginkább felújítási munkák zajlanak.
Az épületben jelenleg a lépcsők kényelmetlenek, van ahol kb. 25 cm-es fellépési magasság van. A szintek jobb használhatósága miatt a lépcsőkarok hosszát meg kell növelni, ezért a lépcsőtraktusában a meglévő födémet ki kell bontatni, nagyobb nyílást terveztünk a lépcsőkaroknak. Új födémet terveztünk be erre a szakaszra, melynek terhét újonnan beépített két vasbeton oszlop és az azokra támaszkodó vasbeton gerendák viszik le a talajra.
A déli garázs mellett felnyitottuk a homlokzatot, egy új praktikusabb főbejáratot kijelölve az épületnek a kazánház helyén. A kazánház így felkerül az emeletre, egy új korszerű energiatakarékos kondenzációs gázkazánnal felszerelve.
Az újonnan beépülő tetőtérben szaunatér és egy az erkéllyel egybenyitható kis pihenőtér lesz kialakítva.
Az új épülettömeg fő funkciója a déli panorámára és az északi kertre, pihenőteraszra orientált nappali-étkező tér. Ezt egészíti ki a konyha, mely falamellás tolórendszerű falával vizuálisan egybenyitható a nappalitérrel. A főbejárat közlekedőtengelyének folytatásában helyet kapott egy szélfogó is, ami az átriumba vezet.
Az épület komfortját növelik a faárnyékolós teraszok.

Anyaghasználat:
Az épület meglévő tömegei hagyományos falazott szerkezetű homlokzatát jelenleg sárga színű falfelületek és kőburkolatú lábazat határozzák meg. A melléképület fehér színű.
A hozzáépítéssel az épülettömeg anyaghasználatát is szeretnénk egyszerűsíteni, harmonikusabbá tenni. A falfelületek fehér színt kapnak. A fő épület fehér tömegét „faburkolatú” párkány zárja le.
A többi épülettömegen is a nagy fehér falfelületek uralkodnak, melyeket cseresznye színű filigrán faszerkezetek oldanak föl. A kő csak az új épülettömegben jelenik meg finoman kihangsúlyozva az épület központját képező kandallót, kültéri sütőt.

Tervezők: 
Kategória: 
  • гастроэнтерология в Ассуте
  • гепатология в Ассуте
  • гематология в Ассуте
  • гинекология в Ассуте
  • гинекологическая хирургия в Ассуте
  • искусственное оплодотворение в Ассуте
  • кардиология в Ассуте
  • кардиохирургия в Ассуте
  • нейрохирургия в Ассуте
  • онкология в Ассуте