kondor architects

C.S.Ő. Építésziroda Kft.

A tervezési feladat meghatározó eleme, hogy egy olyan épülettömeget hozzunk létre, mely megfelel egy korszerű irodaépület igényeinek. Az új irodaépületnek biztosítania kell a dolgozók alapvető munkakörnyezetet a szükséges kiszolgáló helyiségekkel. A jelenlegi beépítettség két fő épületrészből áll; a főépületet az Antónia utca felől és a Vilmos utcai oldalról is meg lehet közelíteni, míg az udvari szárny átjárhatósága nem lehetséges, csak a Vilmos utca felől közelíthető meg. A meglévő épület teljes egészét megtartjuk, átalakítjuk – a tervezés során a tetőszerkezetet elbontjuk, az emeletet újraépítjük.

Az építészeti tömegformálás a településképi illeszkedés izgalmas kettősségét kívánja egy kortárs, anyagában a helyi hagyományokkal párbeszédbe elegyedve ötvözni. Az Antónia utca felől meglévő zártsorú beépítés a Vilmos utcára fordulva feloldódik. A jelenleg kissé erőszakosan sarokra tornyosuló tűzfalat megszüntetjük és egy játékos kontyolással feloldjuk a korábban zavaró feszültséget. A feloldódás folyamata a tömör tömegtől indul, majd a környezetben szintén megtalálható „átriumos” előkert áttört kerítésében folytatódik, s végül a telek harmadik harmadában a nyitott kert léckerítésével zárul. A tetőtéri bővítés belső kertre vetített vertikális arányait a főépület északi ereszének süllyesztésével, és előtetőként (széles ereszalja), osztópárkányként való meghosszabbításával bontjuk le a kert léptékére. Az épület fehér színt kap. Homogén színhasználattal (fehér palafedés) a tető is az egységes tömeg részé képezi. A belsőséges hangulatot a homlokzaton, a kerítésen és a nyílászárókon használt természetes fa anyag az épületet lombkoronájával átölelő diófa és a rendezett belső kert adja.

Tervezők: 
Társtervezők: 
Tárnoki István Máté
Kategória: