kondor architects

C.S.Ő. Építésziroda Kft.

Előzmények, jelenlegi állapot

Óbánya Község Önkormányzata azzal a kéréssel kereste meg irodánkat, hogy a Fő utca 14. szám alatt álló romos állagú, helyi védettséget élvező lakóépület rekonstrukciójával, csatlakozni szeretne az országot átszelő Mária Zarándokút tengelyéhez, és egyéb zarándoklati szolgáltatási projektek mellett egy pihenőházat alakítana ki a településre megtérő zarándokok számára. A tervezés időtartama alatt elbontásra került épület helyi műemléki védettséget élvezett, a népi építészet sajátságos jegyeivel. Az idők során olyan nagymértékben rongálódott, mind a tetőszerkezet, mind pedig a falszerkezet, hogy a bontás már elkerülhetetlen volt. Az épületről előzetesen fotó dokumentáció és felmérési terv is készült melynek alapján az eredeti állapot jelentős része rekonstruálható. Az épület oldalhatáron álló kialakítású, földszintes, háromosztatú alaprajzi felépítésű (negyedik, istálló egysége korábban összedőlt), szimmetrikus nyeregtetővel fedett. Szerkezeti kialakításai, és a felhasznált anyagok hagyományosak, a fotó dokumentációról egyértelműen beazonosíthatók. Az épülethez tartozó eredeti fa kaput szintén elbontották. Az eredeti színek lekövethetőek a dokumentációról melyen a fehér falfestés szürkére festett lábazattal társul, míg a nyílászárók és látszó faszerkezetek vélhetőleg sötétzöld árnyalatúak voltak. Az eredeti padlószint a talajszinttől megközelítőleg 60cm -es magasságban helyezkedett el. Az ingatlan végében lévő domboldal partfalát megtámasztó támfal és az abba vízszintes irányban (földszinti) bevésett és téglával boltozott pince felújításra szorul, a keleti oldali kerítés kidőlt.

Tervezési program

A tervezési feladat meghatározó célja, az eredeti épület rekonstrukciójával egy zarándokpihenő kialakításának lehetőségét megteremteni. Az eredeti lakófunkció módosulását a lehető legkevesebb szerkezeti, ill. alaprajzi változtatással kívántuk megvalósítani, szem előtt tartva az öröklött értékek és a kor elvárásai által feladatként támasztott követelményeket.
Az Óbányát érintő zarándokútvonal és az ide tartó turista útvonalak egyre népszerűbbek. A zarándoklatra ideérkezők számára tervezendő pihenőhely egyszerre biztosít egy nyugvó pontot, pihenőt, megtisztulási, vagy éppen étkezési lehetőséget. Információs irodájában megismerhetjük a környék zarándoklati nevezetességeit, ill. a falu öröklött és jelenben is működő értékeit. Lehetőség van az egyéni visszavonulásra, és a csoportos beszélgetésre, elmélyülésre is.
Erre a telek központi elhelyezkedése és az épület egyszerűsége megfelelő választás. Az épület rekonstrukciója során a védett épületből minden olyan anyagot és szerkezetet visszaépítünk, ill. felhasználunk, amely kielégíti a mai építési követelményeket. A rekonstruált épület hagyományos építésű kő alapon és lábazaton, vályogtégla falazattal és hagyományos két állószékes fedélszékkel készül. Belső funkcióinak kialakítása az egyszerűségre és használhatóságra törekszik. Jelen esetben fontos az információszerzés, a pihenés, tisztálkodás, étkezés lehetősége, melyek a földszinten kaptak helyet. Az előtér és vizes blokk alapterülete, a korábban konyhaként és előtérként működő középső osztatban kapott helyet. Az információs iroda az elülső egységben, míg a pihenő, étkező helyiség a hátulsó egységben találta meg a saját területét. A kerékpáros turizmus befogadására az épület pihenő és információs területein túl, az ingatlan végében elhelyezett kültéri pihenő, kerékpárkölcsönző és tároló, valamint szerelő műhely került kialakításra.

Építészeti kialakítás:

Az épület eredeti lakóház funkciója zarándoklati és kerékpáros turisztikai pihenőházra változott, de ezzel külső megjelenése nem tér el az eredetitől. Minden szempontból az eredeti anyaghasználat és szerkezeti megoldások megőrzése volt cél. Emellett viszont meg kell felelni a kor támasztotta követelményeknek is, így ahol lehetséges az eredeti anyagokat kell felhasználni vagy az eredetihez jellegében hasonlót. Az új sávalapot és lábazatot ezért, helyszíni kőből cementhabarcsba rakva terveztük, majd a felmenő szerkezeteket az eredetinek megfelelően 30 cm széles vályogtéglából nádpalló hőszigeteléssel kerül kialakításra. Az eredeti 60 cm magas padlószint feltöltése, 95%-ban tömörített földel majd 10cm-es vasalt aljzattal készül. Vasbeton koszorúk nem készülnek ezért kisméretű téglából kirakott fogadósávra ülnek fel a kötőgerendák falkötő vasakkal megoldott kapcsolattal. A tetőszerkezet geometriája és szerkezeti kapcsolatai az eredetivel megegyezőek. A földszinten 1 pihenő került kialakításra konyhapulttal és egy információs iroda. Ezek fogják közre a kétnemű akadálymentesített vizesblokkokat. Az elülső blokkban található egy fa padláslépcső is. A homlokzatokon a fehér mészfestés és szürkére festett lábazat dominál, míg a nyílászárok az eredetinek megfelelő osztással és vélhetőleg sötétzöld színre mázolva kerülnek visszaállításra.

A z ingatlan hátulsó részében, a domboldal partfalát megtámasztó támfalban lett kialakítva a kerékpár szerelő műhely. Az előtte húzódó téren kerékpárkölcsönző kubushoz vezet az út. A támfal és a kubus közötti terület ad helyet a pihenésnek és az ideérkező turisták saját kerékpárjának tárolására. A kubus homlokzati felülete áttört zöld fémlemez.

Tervezők: 
  • гастроэнтерология в Ассуте
  • гепатология в Ассуте
  • гематология в Ассуте
  • гинекология в Ассуте
  • гинекологическая хирургия в Ассуте
  • искусственное оплодотворение в Ассуте
  • кардиология в Ассуте
  • кардиохирургия в Ассуте
  • нейрохирургия в Ассуте
  • онкология в Ассуте